Kinderfysiotherapie
Kinderfysiotherapie bij FysioStiens wordt gegeven door Nynke Canrinus , Anita Siebring, Marije Wiegersma en Margreet Mulder en richt zich op problemen rondom het bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Wanneer uw kind problemen ondervindt met de motorische ontwikkeling dan is de kinderfysiotherapeut de aangewezen zorgverlener (bron: NVFK.nl). Het doel van onze kinderfysio is om samen met de ouders spelenderwijs de ontwikkeling te begeleiden en te sturen, zodat uw kind op latere leeftijd geen (of zo weinig mogelijk) hinder ondervindt.
Voor wie is kinderfysiotherapie?
Voorbeelden waarbij fysiotherapie voor kinderen kan helpen:
- Moeite op de sportclub of met gymnastiek op school
- Regelmatig vallen/struikelen of onhandigheid
- Schrijfproblemen, moeite met knippen of knutselen
- Overgewicht, houdingsproblemen, ademhalingsproblemen
- Blessures of pijnklachten bij sporten/bewegen
- Conditieverlies na bijvoorbeeld een ziekteperiode
- Aangeboren afwijkingen
Kinderfysiotherapie voor baby’s en jonge kinderen (0-2 jaar)
De ontwikkeling van een baby en jonge kinderen (0-2 jaar) verloopt gelukkig vaak ongemerkt. Soms is er echter een beetje hulp nodig, bijvoorbeeld bij onderstaande problemen. De behandeling van baby’s zal voornamelijk bij u thuis plaatsvinden, omdat dit voor uw kind de meest vertrouwde omgeving is.
- Voorkeurshouding met of zonder schedelvervorming
- Vertraagde motorische ontwikkeling (zitten, kruipen, lopen)
- Billenschuivers/tenenlopers
- Vaak vallen of angstig tijdens bewegen
- Een slappe baby (hypotonie)
- Een overstrekkende baby
- Een huilbaby
Fysiotherapie bij sensorische prikkelverwerkingsproblematiek
Bij prikkelverwerkingsproblematiek zijn er moeilijkheden in het verwerken van alle zintuigelijke prikkels. Dit kunnen bijvoorbeeld auditieve of visuele prikkels zijn, maar ook lichaamseigen prikkels, zoals houdingsgevoel of evenwicht (lees hier meer). Mogelijke hulpvragen kunnen zijn:
- mijn kind is heel druk en impulsief en struikelt daardoor heel vaak.
- mijn kind is heel bewegelijk en kan daardoor moeilijk stil zitten op school/thuis aan tafel.
- mijn kind lijkt vaak te dromen en kan niet goed tot actie komen tijdens bijvoorbeeld een schoolopdracht of sport.
- mijn kind heeft vaak ongelukjes met plassen of poepen en voelt het niet goed aankomen.
In de eerste instantie wordt er door middel van een onderzoek, vragenlijsten en observatie samen gekeken naar de situatie rondom uw kind. Aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld, waarbij het kind zelf, de ouders, school en eventuele overige disciplines betrokken worden.
Kinderfysiotherapie voor kinderen met overgewicht of obesitas
Voor kinderen met overgewicht of obesitas hebben wij in samenwerking met een kinderdiëtiste, een GGD pedagoog en een buurtsportcoach van BV Sport het multidisciplinair ‘MOVE, kom in beweging’ programma.
In groepsverband leren kinderen en hun ouders in de leeftijd van 10 tot 13 jaar hoe ze een gezonde leefstijl kunnen krijgen. Het doel is, fit voelen en plezier in bewegen. De eerste 10 weken komen de kinderen twee keer per week samen sporten in onze praktijk in Stiens. Hierbij leren ze hun conditie verbeteren en waar nodig ook de motorische vaardigheden. Tijdens deze eerste weken organiseren de kinderdiëtiste en GGD pedagoog ouderbijeenkomsten over bijvoorbeeld een gezond voedingspatroon en gamegedrag. Na 10 weken volgt er een evaluatie en wordt er met de buurtsportcoach gekeken naar een eventueel vervolgtraject. Kind en ouders blijven twee jaar onder controle van het MOVE team en krijgen ondersteuning waar nodig.
Kinderfysiotherapie voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening
Fitkids is er voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening, die een inactief leven leiden. De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of specialist. Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, DCD, autisme of een aangeboren hartafwijking mee.
Werkwijze FysioStiens kinderfysiotherapie
Bij FysioStiens zetten we u uw kind centraal omdat klachten verschillende oorzaken kunnen hebben. We behandelen dus geen klachten, maar kinderen met klachten. Tijdens een eerste afspraak werken we samen toe naar een behandelvoorstel. Mocht het zo zijn dat wij uw kind geen hulp kunnen bieden, dan brengen wij u graag in contact met een van de specialisten in ons netwerk.
Vergoeding van kinderfysiotherapie
Op dit moment wordt fysiotherapie voor kinderen onder de 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Meestal wordt uw kind doorverwezen door een huisarts, consultatiebureau arts of specialist. U kunt ook zonder verwijsbrief contact met ons opnemen, bijvoorbeeld omdat u zich zorgen maakt dat uw kind achterblijft in de ontwikkeling in vergelijking met leeftijdsgenootjes. Voor kinderfysiotherapie aan huis is een verwijsbrief nodig van een huisarts of specialist. Uw zorgverlener mag alleen de medische gegevens over uw kind delen als u daar toestemming voor geeft. Bekijk het toestemmingsformulier voor kinderen van 0 tot 12 jaar en van kinderen vanaf 12 jaar.
Plan een afspraak of neem contact met ons op
Twijfelt u of uw kind fysiotherapie nodig heeft of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over kinderfysiotherapie of lees hier meer over kinderbekkenfysiotherapie. Bekijk hier ons volledige aanbod van behandelingen.