FysioStiens • Truerderdyk 9 • 9051 JB STIENS • Tel: (058) 257 52 50 • e-mail: info@fysiostiens.nl

KWABBEL

nieuws bij FysioStiensHet woord kwabbel is nieuw en staat dus nog niet in het woordenboek. Kwabbel is een samenvoeging van babbel, kwartaal. De mensen van FysioStiens zetten om de beurt een stukje in deze rubriek, een kijkje achter de schermen.


Over Uitstralingspijn en Toon Hermans

Ergens in de vorige eeuw had Toon Hermans het in een van zijn conferences over een man die pijn had. De man zei: “Als ik hier druk, dan doet het daar pijn.” De zaal lag blauw, want dat kon niet. Pijn ver weg van de plaats waar je drukt. Of toch?

Naar relaties tussen pijnplaats en pijnbron hebben veel mensen in de (para)medische wereld gezocht en die zoektocht is nooit klaar. Een van de mensen die veel belangwekkende verbanden heeft gevonden is Mrs. Janet Travell (1901-1997). Zij was een Amerikaanse internist die veel onderzoek heeft gedaan naar pijnpatronen uit overbelaste spieren. Door bij veel vrijwilligers (het is maar wat je leuk vindt..) veel verschillende gezonde spieren te injecteren met een zoutoplossing bracht zij in kaart welke spier bij irritatie waar pijn geeft. In overbelaste spieren bleken drukpunten te zijn, die specifieke uitstralingspatronen oproepen. Deze punten worden myofasciale triggerpoints genoemd: een zeer drukgevoelig punt in een verharde streng in de spier.

Hoe kan dat nu, pijn op een andere plaats dan waar je drukt? Vanuit de pijnlijke drukplaats (triggerpoint) gaat er via de zenuw een signaaltje naar het ruggenmerg, daar wordt dat signaal doorgegeven aan een zenuw richting hersenen. Bij dat doorgeven wordt het signaal (vooral als het een sterk signaal is) ook aan andere, in de buurt liggende, zenuwen doorgegeven. Ik vergelijk het wel eens met het vullen van zo’n hard plastic ijsklonten bakje. Twee rijen van 6, je laat het middelste vakje boven vollopen en het water stroomt over de binnenwandjes in het aangrenzende vakje. Zo kan dus bijvoorbeeld een geïrriteerde bilspier pijn in het gehele been geven. Druk op het triggerpoint in die geïrriteerde bilspier geeft dan extra pijn op de bekende plaats.

Die man in het verhaal van Toon Hermans was zo gek nog niet!

Cor Doornbos


Fysiotherapie Filosofie

Het leven is een continu leerproces. Een willekeurige greep uit deze week:

- van collega Anouck heb ik iets geleerd over fascia mobilisaties: hoe maak je de laag tussen huid en spierweefsel bewegelijker en neem je daarmee een bron van irritatie weg.
- van stagiaire Geert hoe je balansoefeningen kunt doen met zo ongeveer alles dat je kunt vinden onder zo ongeveer alle matten.
- van een neuroloog uit Heerenveen hoeveel een aantal neurologische ziektebeelden (Parkinson, PSA, Alzheimer, en nog een paar) op elkaar lijken in hun oorzaak (eiwitstapeling in de hersenen) en toch zo verschillend zijn in hun uiterlijke kenmerken. Dat er dus geen harde grenzen zijn tussen de verschillende ziektebeelden.

En of het nu voor de kwaliteit van mijn werk als fysiotherapeut goed is of niet, de stof van het tentamen filosofie van onze jongste dochter is me het meest bijgebleven. Het ging over moraal en de verschillende stromingen daarin. Houdt u vast: deontologie (je doet het goed als je bedoeling goed is), utilisme (het gaat om de gevolgen van jouw keuzes/handelingen) en deugdenleer van Aristoteles (eerlijk gezegd begreep ik dat stukje niet zo goed dat ik het kan samenvatten). Ook nog een element erin: het gaat om het grootste positieve effect voor een zo groot mogelijk aantal mensen (en in sommige stromingen ook dieren en planten).

Ik ontkwam er niet aan dit nu en dan mee te nemen in de gesprekken van de afgelopen week. Een week waarin de 45-ste president van de Verenigde Staten werd beëdigd.

Volgens mijn echtgenote kan ik het beter een ontdekkingsreis noemen dan een leerproces. Vaak heeft ze gelijk….

Cor Doornbos (22-01-2017)


…vragen → cursus → kennis → ……

Sinds afgelopen week staat er in de praktijk een echoapparaat. Daarom zijn Susanna en ik gestart met een zesdaagse cursus. In de eerste cursusdag leerden we met 13 medecursisten de schouder in beeld te brengen. Met een echoapparaat kun je als het ware in de schouder kijken. Bij zo’n zeer bewegelijk gewricht zijn veel spieren en banden belangrijk om de bewegingen in het gewricht te sturen. Normaal gaat dat geheel vanzelf, maar bij een blessure kan dat vanzelfsprekende zomaar verleden tijd zijn. Door goed door te vragen en uitgebreid lichamelijk onderzoek kom je als fysiotherapeut tot een “ik denk dat het …..”. Kortom, een waarschijnlijkheidsdiagnose. Wat zou het mooi zijn als je dan direct in je eigen behandelkamer zou kunnen onderzoeken of het klopt wat je denkt. De echo kan daar behulpzaam bij zijn. Je moet 100-200 verschillende “schouders” gezien hebben om te kunnen beoordelen wat afwijkend is en wat een gezonde variatie is. Met het echoapparaat kun je vooral structuren buiten het gewricht in beeld brengen: kapsel, banden, spieren, slijmbeurs. Het bijzondere is dat ook kunt zien hoe die banden en spieren functioneren als je beweegt.

Moet je als fysiotherapeut het werk van een radioloog willen doen? Kun je dat niet veel beter aan een deskundige over laten? Voor mij hangt het antwoord af van de kwaliteit die je kunt leveren als fysiotherapeut: doe het alleen als je oordeel betrouwbaar is, dus eigenlijk…. als je het even goed kunt als die radioloog. Ik weet nu niet of Susanna en ik dat gaan bereiken, maar we gaan er wel hard voor oefenen en over 6-9 maanden beslissen we of we goed genoeg zijn. Mogelijk dat we ook bij u het echo onderzoek kunnen inzetten. Dat doen we natuurlijk in overleg en in de eerste periode zonder conclusies te trekken!

Nu maar hopen dat de titel geen vicieuze cirkel is, maar een opwaartse spiraal!

Nog iets opvallends bij die cursussen: de medecursisten worden steeds jonger…..

Cor Doornbos 12-09-2016


Deskundig

Afgelopen donderdagavond was ik in Paterswolde bij een avond van het SchouderNetwerk Noord.

In dat schoudernetwerk zijn fysiotherapeuten verzameld die zich specialiseren in het behandelen van schouderproblemen. Het schoudergewricht combineert verschillende eisen tot een goed compromis: grote bewegelijkheid en goede belastbaarheid. Dat lukt vaak, maar niet altijd en niet bij iedereen. Hoe deze verschillende klachten te behandelen bij verschillende mensen, daarover gaat zo’n avond. Afgelopen avond ging over de bicepspees problemen. De biceps is de “spierbal-spier” aan de voorkant van de bovenarm. De bicepspees problemen doen zich meestal voor aan de bovenzijde tegen en in het schoudergewricht. Wat te doen aan een afscheurde pees, wat te doen bij een scheur(tje) in de kraakbeenring om de gewrichtskom? Is die pijn aan de voorzijde wel een probleem in de bicepspees??

Met enige regelmaat heb je op de terugweg van een cursus meer vragen dan op de heenweg. Vroeger vond ik dat heel vervelend, want je gaat naar zo’n cursus om antwoord te krijgen op de vraag: “wat doe ik bij …..?”. Inmiddels weet ik dat er geen eenduidige antwoorden zijn. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. De kunst is de kortste weg te vinden. Wat de kortste weg is voor die specifieke patiënt, is afhankelijk van zijn vervoermiddel: de fiets, de auto of misschien is hij wel lopend. Kortom, maatwerk. Dan is een cursus waarop verschillende deskundigen hun eigen verhaal vertellen niet meer verwarrend, maar inspirerend.

Cor Doornbos


Afstuderen Cor Doornbos

“Welke factoren bepalen volgens de patiënt met cervicogene hoofdpijn de effectiviteit van de behandeling door de manueel therapeut?”

Het laatste jaar van de driejarige opleiding tot Master of Science of Manual Therapy heb ik onderzoek gedaan naar deze vraag. Daarvoor heb ik gesprekken gevoerd met tien hoofdpijn patiënten die behandeld waren met manuele therapie door verschillende collega’s. De conclusie van het onderzoek was dat voor patiënten vakbekwaamheid veel meer inhoudt dan een technisch goede behandeling. Voor het ondergaan van een behandeling moet je je kunnen ontspannen en om te kunnen ontspannen is vertrouwen noodzakelijk. Vertrouwen ontstaat als er een klik is tussen patiënt en therapeut, de behandeling effectief is en er daadwerkelijke interactie is. Maatwerk dus.

De resultaten van het onderzoek ondersteunen onze werkwijze:
Wij behandelen geen klachten, maar mensen met klachten.

Cor Doornbos


Mantelzorger

Therapeut bij FysioStiens

Een week voor de kerst maak ik van dichtbij mee hoe het er voor en na een operatie aan toe gaat: een nieuwe kruisband bij mijn vriend. Vooraf wordt de bloeddruk opgemeten, hij krijgt een operatiejasje aan én hij zet een grote pijl op de desbetreffende knie. Nadien een infuus om het vocht op peil te houden, een morfinepomp en een ingezwachtelde knie. De ruggenprik werkt langzaam uit en 7 uur na de operatie loopt hij met 2 krukken en onder begeleiding van de fysiotherapeut naar de gang.

Na een nachtje in het ziekenhuis is hij weer thuis. Mijn rol als fysiotherapeut gaat nu ook na het werken door. Ik controleer de knie, geef adviezen over het looppatroon, meet op hoe ver de knie kan buigen en strekken en stel hem gerust als hij pijn heeft. Op sommige momenten vind ik het vervelend dat ik er zo veel van af weet, maar het geeft ook een stukje verrijking. Normaliter zie ik iemand na deze operatie 2 keer in de week. Ik ervaar nu wat er in het dagelijks leven nog meer bij komt kijken, waaronder de rol van de ‘mantelzorger.’  

En mijn vriend…die vindt het fijn om een full time fysiotherapeut in huis te hebben.

 Anouck Bletterman


OPSOEPELEN

Therapeut bij FysioStiens

Als ik ’s morgens beneden kom, word ik verwelkomt door een hond die zich uitrekt. De achterpoten worden één voor één uitgestrekt, de rug helemaal hol en bol gemaakt en de staart wordt losgeschud als ze op me af wandelt. Soms doe ik hetzelfde op de rand van het bed (met uitzondering van de staart). Na lang in dezelfde houding te zijn geweest, zijn mijn gewrichten me dankbaar als ik ze van een laagje smeermiddel voorzie door rustig te bewegen voordat ik ze ga belasten. U herkent het mogelijk na een lange autorit of bij het opstaan. Mogelijk herkent u ook het advies.

Als je jezelf op deze manier even “opsoepelt” beweegt en belast het daarna prettiger. De hond is nog maar drie jaar en ik kan mezelf dus wijs maken dat het niets met leeftijd te maken heeft, dat ik mezelf nu en dan even moet opsoepelen….

Als praktijk willen we ook soepel blijven en daarmee bedoel ik dat we ons blijven ontwikkelen. Als onderdeel daarvan hebben we het afgelopen voorjaar de cursus motiverende gespreksvoering gedaan. Een uitdagende cursus die ons vroeg om naar ons eigen gedrag te kijken in het gesprek met de patiënt. Je gedrag aanpassen vraagt soepelheid van geest en oefenen. Als ondersteuning kregen we een paar woorden als ezelsbruggetjes waarvan ik een paar graag met u deel:

ANNA: Altijd Navragen, Nooit Aannemen en in het  vervolg daarop
NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander
Ik denk dat beide belangrijk zijn in het omgaan met de ander, beroepsmatig en privé.
Ook nog een die ik al was, maar dan soms in de andere betekenis:
Wees een OEN: Open Eerlijk en Nieuwsgierig.

Cor Doornbos

De eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak gaat de fysiotherapeut met u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. We starten met een uitgebreid intake-gesprek. Aansluitend vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Aan het eind van de eerste afspraak maken we een behandelvoorstel en benoemen we concrete behandeldoelen. Als de omstandigheden of de mogelijkheden tijdens de behandelperiode veranderen, passen we de behandeling aan.

Contact

U kunt rechtstreeks een afspraak maken.
Bij voorkeur ‘s ochtends bellen tussen 8.30 uur en 12.00 uur.:

Adres: Truerderdyk 9,
Plaats: 9051 JB STIENS
Bel: (058) 257 52 50
E-mail: info@fysiostiens.nl

Aanmelden via website:

Online afspraak

 

 

FysioStiens  •  Truerderdyk 9  •  9051 JB STIENS  •  Tel: (058) 257 52 50  •  e-mail: info@fysiostiens.nl